ΜΑΡΟΚΟ
Παίζοντας στο ρελαντί, με αρκετές αλλαγές και προσοχή, αφού γνώριζε πως και με ισοπαλία θα εξασφάλιζε την πρωτιά του ομίλου, πήγε το ματς με τη Ν. Αφρική, η οποία επίσης ήθελε μια ισοπαλία για να είναι σίγουρα μεταξύ των καλύτερων τρίτων της διοργάνωσης, όπως το ήθελε, όσο το ήθελε, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του.
Το 0-0 «φώναζε» από μακριά, στο 90’ όμως, ένα μελέ στην άμυνα της «μπαφάνα μπαφάνα» ύστερα από στατική φάση, έφερε το γκολ για τα «λιοντάρια», που έτσι, με τρίτη νίκη με 1-0, τσέκαραν πρώτοι, απόλυτοι (μια από τις τρεις ομάδες των ομίλων που έφτασαν έτσι στα νοκ-άουτ) στην τελική 16αδα.
«Ξεχάσαμε πως είναι να παίζουμε στο δεύτερο ημίχρονο. Λες και φύγαμε από το γήπεδο», τόνισε ο κόουτς Ρενάρ, προφανώς θέλοντας να κρατήσει τα… λουριά από την εικόνα χαλαρότητας που οι παίκτες του είχαν στο δεύτερο μέρος. Η αλήθεια είναι πως οι Βορειοαφρικανοί δεν… μάγεψαν με τις εμφανίσεις τους, δικαιολόγησαν ωστόσο ότι όντως έχουν μια πολύ καλή, πολύ μεστή, πολύ αποτελεσματική ομάδα, όπως επίσης και την πασίδηλη και χρόνια αδυναμία τους, η οποία και βρίσκεται στην επίθεση.
Πάγιο πρόβλημα το γκολ για τα «λιοντάρια», που έχουν τους ποιοτικούς χαφ και ακραίους για να δημιουργούν φάσεις, σπάνια όμως τις τελειώνουν κιόλας έστω με ανεκτή συχνότητα. Και αυτό ήταν το δεύτερο που πείραξε τον Ρενάρ από το προηγούμενο παιχνίδι με τη Ν. Αφρική και κάτι στο οποίο εστίασε εν όψει της αποψινής αναμέτρησης με τους… πελάτες του Μπενίν, αφού το Μαρόκο έχει διαλύσει τους «σκίουρους» στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει μαζί τους στην ιστορία, μετρώντας – έτσι κι αλλιώς – μόνο νίκες.
«Σίγουρα το Μπενίν δεν είναι εδώ κατά τύχη. Εχει μια ομάδα πολύ καλά δουλεμένη, παίκτες που δουλεύουν επίσης πολύ στο γήπεδο και είμαι σίγουρος πως δεν νιώθουν ικανοποιημένοι από την μέχρι στιγμής παρουσία τους στη διοργάνωση. Από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί, να συνεχίσουμε να είμαστε ομαδικοί και αλληλέγγυοι στο γήπεδο και να περιορίσουμε τα λάθη μας, αφού η αποφυγή και η αξιοποίηση τους είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά σε νοκ-άουτ παιχνίδια», τόνισε χαρακτηριστικά εν όψει της αποψινής αναμέτρησης ο Γάλλος εκλέκτορας.
Αγωνιστικά Νέα
Επιστρέφει έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός από την πρεμιέρα ο Μπουταϊμπ (φορ, Ζάμαλεκ), άγνωστο όμως αν αυτό αρκεί για να βγάλει από την ενδεκάδα τον Εν Νεσίρι, έγκαιρα ξεπέρασε τις δικές του ενοχλήσεις και είναι επίσης διαθέσιμος ο Ελ Αχμάντι (βασικός αμ. χαφ, Αλ Ιτιχάντ), ενώ αναμενόμενα αγωνίζεται, αφού το μικροπρόβλημα που αντιμετώπισε δεν ήταν σοβαρό, και ο Χακίμι (βασικός αρ. μπακ, Ντόρτμουντ).
Ενδεκάδα
(4-2-3-1): Μουνίρ – Μαζράουι, Μπενατιά, Σάις, Χακίμι – Ελ Αχμάντι, Μπουσουφά – Αμραμπατ, Μπελχαντά, Ζίγιες – Εν Νεσίρι (Μπουταϊμπ)
Η αποστολή του Μαρόκο
Τερματοφύλακες: Γιασίν Μπούνου (Τζιρόνα), Μουνίρ Ελ Καζουί (Μάλαγα), Αχμέντ Ταγκναούτι (Γουιντάντ Καζαμπλάνκα)
Αμυντικοί: Ατσράφ Χακίμι (Ντόρτμουντ), Νουσαϊρ Μαζράουι (Αγιαξ), Μανουέλ ντα Κόστα (Αλ Ιτιχάντ), Μεχντί Μπενατιά (Αλ Ντουχαϊλ), Ρομέιν Σάις (Γουλβς), Ναμπίλ Ντιράρ (Φενερμπαχτσέ), Γιουνίς Αμπντελχαμίντ (Ρεμς)
Μέσοι: Χακίμ Ζιγιές (Αγιαξ), Καρίλ Ελ Αχμάντι (Αλ Ιτιχάντ), Σοφιάν Μπουφάλ (Θέλτα), Γιουνές Μπελχαντά (Γαλατασαράι), Φαϊσάλ Φαχρ (Καέν), Μπαρκ Μπουσουφά (Αλ Σαμπάμπ), Γιουσέφ Αϊτ Μπενασέρ (Σεντ Ετιέν), Νορντίν Αμραμπατ (Αλ Νασρ), Μεχντί Μπουραμπιά (Σασσουόλο), Ουσάμα Ιντρίσι (Αλκμααρ)
Επιθετικοί: Καλίμπ Μπουταϊμπ (Ζάμαλεκ), Γιουσέφ εν Νεσίρι (Λεγανές)
Προπονητής: Ερβέ Ρενάρ
ΜΠΕΝΙΝ
Στην τέταρτη του συμμετοχή σε τελική φάση Κόπα Άφρικα κατάφερε για πρώτη φορά να προκριθεί στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Η αύξηση των ομάδων στο τουρνουά το ευνόησε, καθώς πέρασε ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τέταρτες. Παρά την ιστορική επιτυχία δεν πέτυχε τρίποντο στο όμιλό του. Μέτρησε τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς. Χωρίς νίκη στη διοργάνωση, 0-4-8.
Αντιμετώπισε «θηρία» για τα δεδομένα του, όπως η Γκάνα (2-2) και το Καμερούν (0-0), ενώ αντίπαλός του ήταν και η Γουινέα-Μπισάου (0-0). Με εξαίρεση τον αγώνα κόντρα στο Καμερούν, στους άλλους δύο άξιζε τη νίκη. Απέδωσε όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, αντιμετώπισε όμως πρόβλημα στην μετουσίωσή τους σε γκολ.
Την τελευταία αγωνιστική απέναντι στα «λιοντάρια» του Κλάρενς Ζέεντορφ, ήξερε πως προκρίνεται με ισοπαλία και αγωνίστηκε πιο αμυντικά. Ουσιαστικά δεν απείλησε καθόλου την αντίπαλη εστία. Περιορίστηκε στη διαφύλαξη των μετόπισθεν. Ο τερματοφύλακας Αγιαγκμπέ πραγματοποίησε δύο σωτήριες επεμβάσεις. Καλύτερή του στιγμή από στημένη φάση με τον ηγέτη του, τον 35χρονο μέσο Σεσενιόν.
Αποκάλυψη ο επιθετικός της Χάντερσφιλντ Μουνιέ, ο οποίος πριν η ομάδα ταξιδέψει στην Αίγυπτο, στο τελευταίο φιλικό είχε πετύχει χατ-τρικ. Ιδιαίτερα δραστήριος, κινητικός, ήταν μέσα στις φάσεις, του έλειψε όμως το γκολ. Σημαντικό πλήγμα η απουσία του λόγω τιμωρίας. Σημείο αναφοράς ο εξτρέμ Ποτέ που σημείωσε και τα δύο τέρματα κόντρα στην Γκάνα στην πρεμιέρα του ομίλου. «Όπλο» η εμπειρία του προπονητή Ντουσουγέ.
Αγωνιστικά Νέα
Δεν σημειώνονται προβλήματα τραυματισμών, ο καλύτερός της παίκτης ωστόσο στη διοργάνωση μέχρι τώρα Στιβ Μουνιέ είναι τιμωρημένος. Ο προπονητής Ντουσουγέ προσανατολίζεται στο να αλλάξει το σύστημα μετατρέποντας το 5-4-1 σε 4-1-4-1 μετά την αδυναμία της ομάδας να βρει δίχτυα στα δύο τελευταία ματς. Ο τερματοφύλακας Αγιαγκμπέ πήρε την ευκαιρία του στη τελευταία αγωνιστική κόντρα στο Καμερούν αντικαθιστώντας τον Φαρνογιέ και με την απόδοσή του αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του κάτω από την εστία.
Ενδεκάδα
(4-1-4-1): Αγιαγκμπέ – Μπαζάρ, Αντενόν, Βερντόν, Κίκι – Αντεοτί – Ποτέ, Σεσενιόν, Μαμά, Σουκού – Τζιγκλά
Η αποστολή του Μπενίν
Τερματοφύλακες: Φαμπιάν Φαρνογιέ (Μαλάτιασπορ), Σατουρνίν Αγιαγκμπέ (Νιόρ), Σέριφ Ντινέ Κακπό (Μπάφαλο)
Αμυντικοί: Τζούνιορ Σάλομον (Πλατό Γιουνάιτεντ), Ολιβιέρ Βερντόν (Σοσό), Καλέντ Αντενόν (Αμιάν), Μουαζέ Αντιλέχου (Λεβαδειακός), Ντάβιντ Κίκι (Ρεντ Σταρ), Εμάνουελ Ιμόρου (Καέν), Ροντίγκ Φασινού (ASPAC), Σεϊντού Μπαζάρ (Γιουζέρ)
Μέσοι: Ροντρίγκ Κοσί (Κλαμπ Αφρικέν), Ζορντάν Αντεοτί (Οσέρ), Μαμά Σεϊμπού (Τουλόν), Ανάν Τιτζανί (Μπεν Γκερντάν), Σεσί Ντ’ Αλμέιδα (Γέοβιλ), Στεφάν Σεσενιόν (Γκεντσλέρμπιρλιγκί)
Επιθετικοί: Μίκαελ Ποτέ (Αντάνα), Στιβ Μουνιέ (Χάντερσφιλντ), Ντεζίρ Σέγκμπε Ατζανκπό (Σένικα), Γιόντελ Ντόσου (Βαντούζ), Σέμπιο Σουκού (Χάνσα Ρόστοκ), Ντάβιντ Τζιγκλά (Νιόρ)
Προπονητής: Μισέλ Ντουσουγέ
Διαμετρικά αντίθετη η εικόνα των δύο ομάδων στη φάση των ομίλων. Σαφώς ποιοτικότερο και εμπειρότερο το Μαρόκο, προβληματίζει το γεγονός πως δεν βρίσκει εύκολα το γκολ, ωστόσο σε συνδυασμό με την συντριπτική, υπέρ του, παράδοση, προσθέτει αξία στον άσο. Σαφώς μεγαλύτερη στο 1.70 που άνοιξε, τελείως υποκειμενική η επιλογή του στο 1,45 που πλέον έχει κατρακυλήσει στην betonalfa