FIBA Basketball World Cup 2019

VENEZUELA v RUSSIA
Το Παγκόσμιο Κύπελλο “ολοκληρώθηκε” για τη Βενεζουέλα στον αγώνα της με την Αργεντινή την Παρασκευή. Η ομάδα του Φερνάντο Ντουρό το πάλεψε όσο μπορούσε αλλά τελικά η ποιότητα της Αργεντινής ήταν αυτή που της έδωσε τη νίκη με το άνετο τελικά 87-67. Αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με τη νίκη της Πολωνίας επί της Ρωσίας νωρίτερα την ίδια μέρα έκρινε τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Πλέον το ματς αυτό για τη Βενεζουέλα είναι και το αποχαιρετιστήριο στη διοργάνωση αφού χάσει-κερδίσει θα πάρει μία θέση από την 9η έως τη 16η μιας και δεν υπάρχουν αγώνες κατάταξης για τις ομάδες που θα πάρουν την 3η και 4η θέση στους ομίλους.
Η παρουσία της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώνεται με τον παντελώς αδιάφορο αγώνα κόντρα στη Βενεζουέλα, ματς τυπικής διαδικασίας αφού και οι δύο αντίπαλοι έμειναν εκτός 8αδας ενώ δεν θα υπάρξουν στη συνέχεια αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9η έως 16η και οι ομάδες θα λάβουν θέση ανάλογα με το ρεκόρ τους και την τελική διαφορά πόντων. Οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να… γυρίσουν το χαρτί στο ματς με την Πολωνία, αυτό έπρεπε να πάρουν για να προκριθούν στους 8 αλλά στο 2ο ημίχρονο τα έκαναν… σαλάτα. Ο Μπαζάρεβιτς γκρίνιαξε για τη διαιτησία και τις 38 βολές που εκτέλεσε η Πολωνία (διπλάσιες από την ομάδα του) αλλά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντρέι Κιριλένκο ήταν ξεκάθαρος πως “παίξαμε κάτω από τις δυνατότητές μας”.
Εκτίμηση
Ένα ακόμη αδιάφορο βαθμολογικά ματς στο οποίο δεν αξίζει να ποντάρουμε ούτε σεντ. Αμφότεροι αντίπαλοι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια, είναι το τελευταίο τους ματς στη διοργάνωση χωρίς το παραμικρό κίνητρο οπότε θα νικήσει όποιος είναι ο λιγότερο… κακός και αδιάφορος.

IVORY COAST v REPUBLIC OF KOREA
Η 4η συνεχόμενη ήττα στη διοργάνωση για την Ακτή Ελεφαντοστού από τη Νιγηρία ήταν και η πλέον καταδικαστική για τους όποιους στόχους είχε η ομάδα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτό γιατί σήμανε αυτόματα τον αποκλεισμό της από τους αγώνες νοκ-άουτ για τις θέσεις 17-24 και τον περιορισμό της στο να διεκδικήσει θέση για τις θέσεις 25-32 που όμως δεν έχουν, πλέον, το παραμικρό ενδιαφέρον για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αγγαρεία. Ο λόγος είναι ότι πλέον έχουν κριθεί τόσο το ποιες ομάδες από Αφρική και Ασία θα διεκδικήσουν τις 1+1 θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όσο και το ποιες θα διεκδικήσουν μία θέση στις 23 πρώτες για να έχουν δικαίωμα παρουσίας στα Προολυμπιακά Τουρνουά.
Το πάλεψε στο γειτονικό ντέρμπι με την Κίνα αλλά η Κορέα γνώρισε την 4η συνεχόμενη ήττα στη διοργάνωση (73-77 το σκορ) και πλέον έπαψε να έχει στόχους στη διοργάνωση. Και αυτό γιατί σήμανε αυτόματα τον αποκλεισμό της από τους αγώνες νοκ-άουτ για τις θέσεις 17-24 και τον περιορισμό της στο να διεκδικήσει θέση για τις θέσεις 25-32 που όμως δεν έχουν, πλέον, το παραμικρό ενδιαφέρον για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αγγαρεία. Ο λόγος είναι ότι πλέον έχουν κριθεί τόσο το ποιες ομάδες από Αφρική και Ασία θα διεκδικήσουν τις 1+1 θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όσο και το ποιες θα διεκδικήσουν μία θέση στις 23 πρώτες για να έχουν δικαίωμα παρουσίας στα Προολυμπιακά Τουρνουά.
Εκτίμηση
Ματς δίχως κανένα βαθμολογικό ή άλλο ενδιαφέρον ανάμεσα σε ομάδες χαμηλής ποιότητας που δεν έχουν κάποιο σημείο αναφοράς επιθετικά (με εξαίρεση ίσως τον Γκουν Α Ρα της Κορέας) και δεν έχουν ούτε κίνητρο. Τέτοια ματς φυσικά και τα αποφεύγουμε.

TUNISIA v ANGOLA
Η Τυνησία διέλυσε τις Φιλιππίνες στον πρώτο αγώνα του ομίλου και πλέον βρίσκεται αγκαλιά με τα νοκ-άουτ παιχνίδια για τις θέσεις 17-24 ώστε να διεκδικήσει την καλύτερη θέση αφρικανικής ομάδας στη διοργάνωση και να πάρει το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Η ομάδα του Μεϊρί και του Ρολ που έπαιξε ξανά ωραίο μπάσκετ προκρίνεται στα νοκ-άουτ ακόμη και αν χάσει με διαφορά 15 πόντων και παράλληλα το Ιράν νικήσει τις Φιλιππίνες. Προκρίνεται φυσικά με νίκη ενώ για να μείνει εκτός θα πρέπει να χάσει με διαφορά 16 πόντων και να νικήσει το Ιράν τις Φιλιππίνες στον αγώνα που θα γίνει αργότερα μέσα στη μέρα.
Η Ανγκόλα ήταν ανταγωνιστική για σχεδόν ένα ημίχρονο στον αγώνα της με το Ιράν (62-71 ήττα) αλλά δεν είχε τρόπο να σταματήσει τους σουτέρ της ασιατικής ομάδας. Πλέον η ομάδα του Ουίλ Βόιγκτ για να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου και να συνεχίσει στα νοκ-άουτ παιχνίδια για τις θέσεις 17-24 ώστε να διεκδικήσει την καλύτερη θέση αφρικανικής ομάδας (και να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες) ή έστω μια από τις 23 πρώτες θέσεις και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Προολυμπιακά τουρνουά του Ιουλίου του 2020 θα πρέπει να νικήσει την Τυνησία τουλάχιστον με 7 πόντους διαφορά ώστε να ξεπεράσει στην τριπλή ισοβαθμία που λογικά θα προκύψει το Ιράν. Πάντως η Ανγκόλα προκρίνεται και με απλή νίκη μόνο αν στο ματς που θα γίνει αργότερα στη μέρα το Ιράν χάσει από της Φιλιππίνες.
Εκτίμηση
Το ξεκάθαρο κίνητρο το έχει η Ανγκόλα αλλά δεν είναι αρκετό αφού θέλει νίκη τουλάχιστον με 7 πόντους διαφορά (με την προοπτική ότι το Ιράν θα νικήσει τις Φιλιππίνες). Πάντως ποιοτικά η Τυνησία είναι πολύ καλύτερη ομάδα και σίγουρα επιθυμεί στα νοκ-άουτ ομάδα από άλλη ήπειρο (Ιράν) ώστε να έχει έναν αντίπαλο λιγότερο στο κυνήγι των Ολυμπιακών Αγώνων.

PUERTO RICO v ITALY
Ούτε η… υποστήριξη στην Ιταλία στον αγώνα της με την Ισπανία έπιασε τρόπο για τους Πορτορικάνους οι οποίοι “ολοκλήρωσαν” την αποστολή τους σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο με την ήττα-διασυρμό με 90-47 από τη Σερβία και κόντρα στη “σκουάντρα ατζούρα” απλά θα βγάλουν την υποχρέωση του τελευταίου αγώνα αφού δεν θα υπάρχουν αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-16. Οι Πορτορικάνοι λοιπόν αντιμετώπισαν τον αγώνα με τη Σερβία σαν… σχολική ομάδα και είδαν έναν αντίπαλο που έπαιξε σοβαρά να τους διασύρει στην πιο βαριά και μεγάλη σε έκταση ήττα τους στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Φαίνεται πως η πρόκριση στους 16 ήταν το ταβάνι της ομάδας.
Απέναντι σε μία από τις χειρότερες ομάδες της Ισπανίας που έχουμε δει την τελευταία 20ετία η Ιταλία δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση, έχασε 67-60 (πιο δύσκολα πάντως απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ) και τη Δευτέρα το πρωί παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής στην πατρίδα. Η ομάδα του Σακέτι “πλήρωσε” αυτό που είχαμε επισημάνει από την αρχή της διοργάνωσης. Την έλλειψη σημείου αναφοράς στη ρακέτα, την έλλειψη σέντερ. Και αυτό φάνηκε κόντρα στην Ισπανία όπου οι Ίβηρες επικέντρωσαν την άμυνά τους πάνω σε Μπελινέλι και Γκαλινάρι και έκαναν τον πρώτο να σουτάρει (αν είναι δυνατόν) 3/16 εντός πεδιάς (0/6 τρίποντα).
Εκτίμηση
Για το ονόρε θα παίξουν οι δύο ομάδες ένα ματς δίχως το παραμικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον, δίχως κίνητρο, δίχως ουσία μετά τον αποκλεισμό τους από τα νοκ-άουτ της 8αδας. Η λογική λέει ότι οι δύο προπονητές (ειδικά η Ιταλία) θα αφήσουν έξω κάποιους παίκτες οπότε, απλά, δεν αγγίζουμε.

POLAND v ARGENTINA
Αυτό και αν είναι υπέρβαση αυτό και αν είναι μεταμόρφωση. Η Πολωνία που στα φιλικά προετοιμασίας ήταν απογοητευτική (έχασε μέχρι και από την Ουγγαρία και μάλιστα με διαφορά…) στο Παγκόσμιο έβγαλε μάτια. Παραμένει αήττητη και κυρίως προκρίθηκε ήδη στους 8 της διοργάνωσης μετά από 52 χρόνια κόντρα σε όλα τα προγνωστικά αφήνοντας εκτός τη Ρωσία την οποία νίκησε 79-74 στον… τελικό της Β Φάσης. Πλέον, ξένοιαστη και με το εισιτήριο για τους 8 στα χέρια θα παίξει για την πρωτιά κόντρα στη θεωρητικά καλύτερή της Αργεντινή με τις Σερβία και Ισπανία να αναμένουν αντίπαλο στα προημιτελικά. Η αποστολή της ομάδας έχει εκπληρωθεί και με το παραπάνω και είναι θέμα πλέον στις αντοχές που έχουν σωματικά και κυρίως πνευματικά για κάτι μεγαλύτερο.
Η αήττητη Αργεντινή πέρασε στο ρελαντί όπως άλλωστε αναμενόταν και το εμπόδιο της Βενεζουέλας (3η άνετη και μεγάλη σε έκταση νίκη σε ισάριθμες συναντήσεις τους στα Παγκόσμια Κύπελλα) με σκορ 87-67, προκρίθηκε στους 8 της διοργάνωσης και παίζει πλέον την πρωτιά. Πρωτιά σημαίνει αποφυγή της Σερβίας (εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου) στους 8 και συναπάντημα με την Ισπανία. Οι Αργεντίνοι πάντως δεν έχουν “διαλέξει” ποτέ αντίπαλο αφού εμπιστεύονται πάντα τις δυνατότητές τους. Η ομάδα του Χερνάντεζ δεν σπατάλησε δυνάμεις στο ματς με τη Βενεζουέλα και είναι το φαβορί κόντρα στους Πολωνούς που ούτως ή άλλως έχουν ήδη κάνει υπέρβαση.
Εκτίμηση
Η Αργεντινή λογικά θα νικήσει αλλά δεν έχει καμία σημασία ούτε η διαφορά ούτε οτιδήποτε άλλο αφού το μυαλό βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά που θα ξεκινήσουν στο Πεκίνο την Τετάρτη. Δεν υπάρχει λόγος πονταρίσματος ούτε στο χάντικαπ ούτε στους πόντους.

CHINA v NIGERIA
Μέχρι και την πολύ αδύναμη Κορέα ζορίστηκε να νικήσει η Κίνα στον πρώτο της αγώνα για τη Β Φάση αλλά τελικά κουτσα-στραβά τα κατάφερε με 77-73 με ανατροπή από εις βάρος της 70-71 ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε. Με τη νίκη της αυτή εξασφάλισε την παρουσία στα νοκ-άουτ ματς για τις θέσεις 17-24 ώστε να συνεχίσει να διεκδικεί την καλύτερη θέση από ομάδα της Ασίας στη διοργάνωση ώστε να πάρει το απ’ ευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Οι Κινέζοι θα γνωρίζουν τον πιθανό αντίπαλό τους ανάλογα με τη θέση που θα πάρουν. Αν νικήσουν τότε θα παίξουν μάλλον με το Ιράν που ίσως είναι και η μοναδική ομάδα της Ασίας που θα συνεχίσει στο 17-24 και λογικά θα ήθελαν να το αποφύγουν.
Δεύτερη συνεχόμενη άνετη νίκη για τη Νιγηρία που έστω και με… καθυστέρηση αρχίζει να παίζει σοβαρό μπάσκετ και να παίρνει ροζ φύλλα αγώνα. Κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού ζορίστηκε για ένα ημίχρονο αλλά στο 2ο κυριάρχησε και έφτασε στο +17. Ετσι προκρίθηκε στη φάση των νοκ-άουτ για τις θέσεις 17-24 κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει να διεκδικεί την καλύτερη θέση αφρικανικής ομάδας στη διοργάνωση και το απευθείας εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 ή έστω την παρουσία στα Προολυμπιακά τουρνουά. Αν η Νιγηρία νικήσει την Κίνα τότε λογικά θα αντιμετωπίσει στο πρώτο νοκ-άουτ το Ιράν διαφορετικά μάλλον την Τυνησία.
Εκτίμηση
Η Νιγηρία παίζει καλύτερο μπάσκετ, έχει περισσότερη ποιότητα και έμπειρους παίκτες σε σύγκριση με τη “λίγη” Κίνα που απογοητεύει στη διοργάνωση. Βέβαια ίσως παίξει ρόλο και ποιον αντίπαλο θα θέλουν να διαλέξουν για τα πρώτα νοκ-άουτ. Υπό κανονικές συνθήκες πάντως αυτή η Νιγηρία κερδίζει άνετα καλύπτοντας το χάντικαπ των 6,5 πόντων.

IRAN v PHILIPPINES
Επειτα από τη μαχητική παρουσία του στον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης παρά το τελικό 0-3 εκεί, ήρθε η ώρα για την πρώτη νίκη του. Αυτή επετεύχθη το μεσημέρι της Παρασκευής επί της μετριότατης Ανγκόλας (72-61), που δεν μπόρεσε να του θέσει εμπόδια για πάν από ένα ημίχρονο.
Ο γκαρντ Κχαμπαχράμι «πυροβολούσε» από την περιφέρεια κλείνοντας το ματς με 5/7 τρίποντα και 21 πόντους, ενώ και ο σταρ Χανταντί βοήθησε με 9 πόντους αλλά και 5 ριμπάουντ. Ετσι, οι Ιρανοί έχουν πλέον ρεκόρ 1-3 και στοχεύουν στη νίκη που θα κρατήσει ζωντανές τις πιθανότητες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εφτασε το 0/4 στο τουρνουά και… συνεχίζει. Από τις χειρότερες ομάδες του Μουντομπάσκετ, συμπέρασμα που προκύπτει όχι μόνο από τα αποτελέσματα αλλά και από την παρουσία των Φιλιππινέζων, που απλά μετρούν αντίστροφα μέχρι να ολοκληρωθεί το… μαρτύριο.Το μεσημέρι της Παρασκευής έκαναν την Τυνησία να φανεί «υπερομάδα» με την απόδοσή τους, και το τελικό -19 (86-67) θα μπορούσε κάποιος να πει πως τις κολακεύει έως έναν βαθμό, αφού η διαφορά μαζεύτηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο χάρη στο επιμέρους 19-28.
Εκτίμηση
Οι Ιρανοί αναμένεται να μπουν… με φόρα αφού πρέπει να καλύψουν και τεράστια διαφορά υπό την προϋπόθεση φυσικά πως οι Κινέζοι την ίδια ώρα θα χάνουν από τη Νιγηρία. Τουλάχιστον για ένα ημίχρονο περιμένω να δώσουν τα πάντα.

SPAIN v SERBIA
Η Ισπανία έκανε το 4/4 στη διοργάνωση κερδίζοντας 67-60 και την Ιταλία αλλά όλοι το βλέπουν ότι το μπάσκετ που παίζει και η ποιότητά της ως ομάδα αλλά και συνοχή δεν έχουν καμία σχέση με ομάδες του πρόσφατου ή και παλαιότερου παρελθόντος τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Ομάδα ασύνδετη επιθετικά στηρίζεται περισσότερο στην εμπειρία ή την προσωπικότητα κάποιων παικτών και σε τίποτε παραπάνω. Η ουσία βέβαια είναι ότι ήδη προκρίθηκε στα νοκ-άουτ όπου αν ηττηθεί θα παίξει με τον νικητή του Αργεντινή-Πολωνία, δηλαδή η λογική λέει με την Αργεντινή οπότε σε ένα τέτοιο “λάτιν” ματς με φόντο την 4αδα όλα μπορούν να συμβούν αφού θα είναι παιχνίδι ειδικών συνθηκών.
Ούτε τα ματς τα οποία κερδίζει από τα… αποδυτήρια δεν αφήνει αυτή η Σερβία. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς σκόρπισε ξανά τρόμο αφού διέσυρε το Πουέρτο Ρίκο με νίκη 90-47 και πλέον κερδίζει έως τώρα τους αγώνες της με μία διαφορά 40,7 πόντων μέσο όρο, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, μεγαλύτερη ακόμη και από της “ντριμ-τιμ” των ΗΠΑ το 1994 στο Τορόντο. Βέβαια με την Ισπανία είναι το φαβορί και λογικά θα κερδίσει όχι όμως με… 40 πόντους. Οι Σέρβοι είναι ομάδα με τρομακτικό βάθος, πανύψηλη, παίζει όμορφο μπάσκετ χάρη στο ταλέντο όλων αυτών αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν την έχουμε δει στα… ζόρια, δηλαδή να την κοντράρει κάποιος αντίπαλος μέχρι το τέλος και να κρίνουμε την αντίδρασή της στα δύσκολα.
Εκτίμηση
Το ατομικό επιθετικό ταλέντο και των δύο ομάδων είναι αδιαμφισβήτητο και πολύ μεγάλο. Παίζεται η πρωτιά στον όμιλο και το ποιος (ο νικητής δηλαδή) θα παίξει με τη θεωρητικά αδύναμη Πολωνία στον δρόμο για τα ημιτελικά. Η λογική λέει φυσικά Σερβία αφού έως τώρα στη διοργάνωση η Ισπανία έχει μόνο το όνομα.

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!