Chelsea FC vs Arsenal Το Λονδίνο φλέγεται….

Λονδρέζικη υπόθεση ο φετινός τελικός του Γιουρόπα Λιγκ, με την Τσέλσι να αντιμετωπίζει την Άρσεναλ στο Μπακού για το τρόπαιο της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Μεγάλο ντέρμπι Λονδίνου, με τους «κανονιέρηδες» να έχουν ένα έξτρα κίνητρο, αφού με νίκη θα εξασφαλίσουν έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου βρίσκονται ήδη οι «μπλε».

Τι ισχύει: Μονός τελικός στο ουδέτερο Μπακού. Σε περίπτωση ισοπαλίας μετά τα πρώτα 90′, ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι. Ο νικητής εξασφαλίζει εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα θα μπει στην κλήρωση από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας. Στο 2ο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τσέλσι, εκτός διοργάνωσης η Άρσεναλ που τερμάτισε 5η στο πρωτάθλημα.

* Από 6.000 εισιτήρια πήρε η κάθε ομάδα, όμως από τα 12.000 συνολικά έχουν επιστραφεί τα μισά λόγω του μακρινού και ακριβού ταξιδιού. 4000 οπαδοί της Άρσεναλ θα δώσουν το «παρών» στο Μπακού, ενώ μόλις 2000 είναι οι οπαδοί της Τσέλσι. Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 69,000 θέσεις και φυσικά έχει γίνει μεγάλο θέμα στο Νησί.

* Η Άρσεναλ βρίσκεται στο Μπακού από το Σάββατο (25/5), ενώ η αποστολή της Τσέλσι έφτασε στην πόλη την Τρίτη (28/5). Υπάρχει διαφορά τριών ωρών από το Λονδίνο ενώ ο τελικός γίνεται στις 23:00 τοπική ώρα.

* Είναι η δεύτερη φορά που η Τσέλσι βρίσκεται σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ. Την πρώτη φορά ήταν το 2013 όταν κέρδισε την Μπενφίκα με 2-1. Η τελευταία φορά που η Αρσεναλ βρέθηκε σε τελικό της δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν το 1999-00 για το Κύπελλο Ουέφα, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Γαλατάσαραϊ.

* Η Τσέλσι δεν έχει γνωρίσει την ήττα στα τελευταία 17 παιχνίδια της στο Γιουρόπα Λιγκ (14-3-0), ενώ είναι η ομάδα που σκόραρε τα περισσότερα γκολ φέτος στη διοργάνωση (32). Η Άρσεναλ αγνοεί την ισοπαλία στα 10 τελευταία στο θεσμό (8-0-2), ενώ έχει κερδίσει τα τελευταία 5.

* Στο πρωτάθλημα: Τσέλσι Άρσεναλ 3-2 και Άρσεναλ-Τσέλσι 2-0. Μία φορά συναντήθηκαν οι δύο ομάδες στην Ευρώπη, το 2003-04 για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Τσέλσι μετά το εντός έδρας 1-1, να επικρατεί με 1-2 στο Χάιμπουρι της Αρσεναλ στη χρονιά που η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα.

* Τελευταίο παιχνίδι -εκτός απροόπτου- του Έντεν Αζάρ με τη φανέλα της Τσέλσι και τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του Πετρ Τσεχ.

Τσέλσι

Τα βρήκε σκούρα κόντρα στην Άιντραχτ και χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να πάρει την πρόκριση στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Καλύτερη στο πρώτο παιχνίδι παρά το 1-1 στη Φρανκφούρτη, ενώ στη ρεβάνς του Λονδίνου οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν άκρως ανταγωνιστικοί και οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση (1-1). Στον έξτρα χρόνο οι «μπλε» χρειάστηκαν δύο επεμβάσεις στη γραμμή για να μη δεχτούν 2ο γκολ και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου με πρωταγωνιστή τον Κέπα πήραν την πρόκριση με 4-3. Δεν έχει ηττηθεί ακόμα στη διοργάνωση, αφού πέρασε αέρα (5-1-0) τη φάση των ομίλων στον οποίο συμμετείχε ο ΠΑΟΚ, ενώ δε συνάντησε κανένα πρόβλημα στα νοκ άουτ απέναντι σε Μάλμε, Ντιναμό Κιέβου και Σλάβια Πράγας, παίρνοντας έξι νίκες με 17-4 τέρματα

Ιδανικό φινάλε στο πρωτάθλημα αφού παρά τη μόλις μια νίκη στα πέντε τελευταία (1-3-1) εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα μέσω της 3ης θέσης, αφού Τότεναμ και Άρσεναλ έδωσαν μάχη για το ποια θα κάνει περισσότερες γκέλες. Παρότι η ομάδα πέτυχε το βασικό της στόχο που ήταν η επιστροφή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η διοίκηση αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Μαουρίτσιο Σάρι στο φινάλε της σεζόν και να δώσει τα ηνία στον Φρανκ Λάμπαρντ. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ωστόσο τα αγγλικά Μέσα κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση, ενώ την ίδια ώρα οι Ιταλοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο τεχνικός των «μπλε» θα αντικαταστήσει τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον πάγκο της Γιουβέντους.

«Το μόνο που σκέφτομαι είναι ο τελικός. Δεν είναι η στιγμή για να μιλήσουμε για κάτι άλλο. Είμαι χαρούμενο στην Τσέλσι, αγαπάω την ομάδα και το αγγλικό πρωτάθλημα. Θέλουμε τη νίκη για να κλείσουμε καλά τη σεζόν», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Σάρι, με τον ατζέντη του να έχει προγραμματισμένο ραντεβού με την διευθύντρια του συλλόγου, Μαρίνα Γκραβόνσκαϊα μετά τον τελικό.

Η σχέση της διοίκησης με τον Σάρι είναι εδώ και αρκετό καιρό ηλεκτρισμένη, ενώ πριν το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος με την Λέστερ ο Ιταλός τα έβαλε με τους διοικούντες για το γεγονός ότι κανόνισαν φιλικό παιχνίδι στις ΗΠΑ με την Νιου Ίνγκλαντ (15/5), παρά το γεγονός ότι ακολουθούσε ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ. Ο αγωνιστικός χώρος που διεξήχθη το φιλικό ήταν σε τραγική κατάσταση, με τον φορμαρισμένο μέσο Λόφτους-Τσικ να τραυματίζεται σοβαρά, παθαίνοντας ρήξη αχίλλειου. Εκείνη την ώρα μάλιστα οι κάμερες έπιασαν τον Ιταλό να πετάει το μπουφάν του στο έδαφος! Το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αφού στην τελευταία προπόνηση σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον Νταβίντ Λουίζ και τον «φευγάτο» Ιγκουαΐν, με τον Σάρι να αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, πετώντας και κλωτσώντας το καπέλο του! Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που ο Ιγκουαΐν προκαλεί ένταση σε προπόνηση των «μπλε». Την ίδια ώρα, ο Έντεν Αζάρ ετοιμάζεται για το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Τσέλσι, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του: «Εάν είναι το τελευταίο μου παιχνίδι, ελπίζω να πάρουμε το τρόπαιο. Θα είναι αυτό το ιδανικό φινάλε; Ναι»

Αγωνιστικά Νέα: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, αφού ο μοναδικός αμυντικός χαφ στο ρόστερ, Καντέ (52/5, 4 ασίστ) τραυματίστηκε στο γόνατο και ο Μαουρίτσιο Σάρι δήλωσε πως έχει 50% πιθανότητες να αγωνιστεί. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Γάλλος δεν προπονήθηκε με μπάλα στην τελευταία προπόνηση και μοιάζει πολύ δύσκολο να αγωνιστεί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο από τη στιγμή που ο φορμαρισμένος μέσος Λόφτους-Τσικ (40/10, 5 ασίστ) υπέστη ρήξη αχίλλειου στο φιλικό στις ΗΠΑ και φυσικά δεν θα αγωνιστεί. Αν δεν παίξει ο Καντέ, ο Σάρι θα παρατάξει τους Κόβατσιτς-Μπάρκλεϊ μπροστά από τον Ζορζίνιο, δύο παίκτες που δεν έχουν πείσει με τις εμφανίσεις τους. Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού παραμένει νοκ-άουτ ο πιο αξιόπιστος στόπερ της, Ρούντιγκερ (44/1), ενώ εκτός είναι και ο νεαρός εξτρέμ Χάντσον-Οντόι (29/6, 7 ασίστ)

Αρσεναλ

Έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Βαλένθια και με συνολικό σκορ 7-3 πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Έθεσε γερές βάσεις πρόκρισης μετά το υπέρ της 3-1 στο «Έμιρειτς», ενώ στη ρεβάνς του «Μεστάγια» πήρε νέα νίκη με 4-2 χάρη σε χατ-τρικ του Ομπαμεγιάνγκ. Είχε απολογισμό 5-1-0 στη φάση των ομίλων, ενώ στα νοκ-άουτ γνώρισε δύο ήττες από ΜΠΑΤΕ (1-0 εκτός) και Ρεν (3-1), ωστόσο… έφερε τούμπα την κατάσταση στις δύο ρεβάνς. Στα προημιτελικά απέκλεισε με εμφατικό τρόπο ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την Νάπολι με δύο νίκες (2-0 εντός, 1-0 εκτός).

Παρότι εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ απέναντι σε Νάπολι και Βαλένθια, η εικόνα της στο πρωτάθλημα ήταν εκ διαμέτρου αντίθεση, αφού το αρνητικό σερί που έτρεξε τις τελευταίες αγωνιστικές (0-1-3) την έριξαν στην 5η θέση και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Ως εκ τούτου για να βγει του χρόνου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα πρέπει να κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ. Στην προσπάθεια αυτή δεν θα έχει στη διάθεση της τον Χένρικ Μχιταριάν, ο οποίος αποφάσισε να μην ταξιδέψει στο Μπακού. Ο λόγος είναι η πολιτική ένταση που υπάρχει μεταξύ της Αρμενιάς, απ’ όπου κατάγεται ο ποδοσφαιριστής και του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι. Η εξέλιξη αυτή έχει συσπειρώσει τους παίκτες, που με δηλώσεις τους τόνιζαν πως θέλουν να πάρουν την κούπα για να την αφιερώσουν στον Μχιταριάν.

«Σέβομαι την απόφαση του Μχιταριάν. Είναι άσχημο νέο για μας επειδή δεν μπορούμε να επέμβουμε», δήλωσε ο Ουνάι Έμερι, ενώ εν όψει του αγώνα ανέφερε: «Θέλουμε να κερδίσουμε το τρόπαιο και να επιστρέψουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η διοργάνωση βελτιώνεται συνεχώς, τα τελευταία χρόνια στους τελικούς υπάρχουν σπουδαίες ομάδες. Ελπίζω οι δύο ομάδες να είναι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τα επόμενα χρόνια. Δεν θεωρώ πως είμαστε το φαβορί», δήλωσε ο Ισπανός, που έχει κατακτήσει ήδη τρεις φορές το τρόπαιο ως προπονητής της Σεβίλλη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αρκετή κουβέντα και για τον Πετρ Τσεχ, ο οποίος σήμερα δίνει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Αυτό θα είναι απέναντι στην αγαπημένη του Τσέλσι, την οποία θα υπηρετήσει τη νέα σεζόν από το πόστο του αθλητικού διευθυντή. «Ο Τσεχ είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Αξίζει εμπιστοσύνη, η καριέρα του έχει δείξει πως είναι τζέντλεμαν. Μπορεί να ξεκινήσει, μπορεί και όχι. Δεν μπορούμε όμως να τον αμφισβητούμε», δήλωσε ο Έμερι.

Αγωνιστικά Νέα: Ο Τσεχ, που δίνει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, ήταν βασικός στα νοκ-άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο δεν αποκλείεται ο Έμερι να δώσει τη θέση στον βασικό γκολκίπερ φέτος, Λένο (32/0). Από εκεί και πέρα, εκτός είναι ο μεσοεπιθετικός Μχιταριάν (39/6, 7 ασίστ) που δεν ταξίδεψε στο Μπακού για λόγους ασφαλείας. Μακροχρόνια εκτός οι χαφ Ράμσει (28/4) και Ντένις Σουάρες (4 αλλ./0), ο μπακ Μπεγιερίν (19/5 ασίστ) και ο στόπερ Χόλντινγκ (16/0)

Εκτίμηση
Μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο από τα φαβορί της διοργάνωσης. Αμφότερες θέλουν το τρόπαιο για τους δικούς τους λόγους, ωστόσο το μεγαλύτερο κίνητρο ανήκει στην Άρσεναλ, αφού αν δεν κερδίσει δεν θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σχεδιασμό της νέας σεζόν. «Ηλεκτρισμένο» το κλίμα στην Τσέλσι, με εντάσεις μεταξύ των παικτών στην τελευταία προπόνηση και τον «φευγάτο» Μαουρίτσιο Σάρι να δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Το φιλικό στη Βοστόνη πριν τον τελικό αποδείχθηκε καταστροφικό με τον τραυματισμό του φορμαρισμένου Λόφτους-Τσικ, ενώ ιδιαίτερα αμφίβολη είναι η συμμετοχή του κομβικού Καντέ. Αυτόματα το κέντρο των «μπλε» δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, ενώ ανασταλτικά η ομάδα είναι ιδιαίτερα ασταθής μετά τον τραυματισμό του Ρούντιγκερ. Η Άρσεναλ έβγαλε κακή εικόνα στα τελευταία παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ αλλά στο Γιουρόπα Λιγκ αποδείχθηκε άκρως σοβαρή, με πειστικές εμφανίσεις κόντρα σε Νάπολι και Βαλένθια. Αδικαιολόγητες οι αποδόσεις του «διπλού», το οποίο βρίσκουμε αυτή την ώρα στο 3.20 στην WinMasters

 

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!