20:45 Istanbul Basaksehir vs Olympiakos Pireus UEFA Champions League Qualifying R3

Istanbul Basaksehir
Κλασική περίπτωση… Σταχτοπούτας η Μπασακσεχίρ. Ιδρύθηκε το 1990, έπαιξε στην 1η κατηγορία της Τουρκίας το 2007, αλλά έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται κάτι παραπάνω από υπολογίσιμο μέγεθος στη χώρα. Μάλιστα, τον Μάιο έφτασε μία ανάσα από τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, για να… λιποθυμήσει (1-3-3 στα τελευταία 7 ματς) και να τερματίσει 2η. Τώρα ψάχνει την 1η παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλοκαίρι είχε αρκετές αλλαγές. Νέος τεχνικός είναι ο Οκάν Μπουρούκ (έβδομη δουλειά την τελευταία εξαετία!), ενώ το ρόστερ απέκτησε βάθος με τους Βιέιρα (Α, 34/1 Λούγο), Κριβελί (Ε, 33/6 Καέν), Μπέχιτς (Α, 4/0 Αϊντχόφεν), Γκούλντμπρατσεν (Ε, 23/7 Σάλτσμπουργκ), Ερντίντς (Ε, 24/12 Αντάλιασπορ), Σετζού (Α, 26/1 Μπούρσα). Αποχώρησαν οι Εμρέ (Μ, 24/1), Κουντριασόφ (Α, 8/1), το πρόσημο είναι θετικό. Το πρωτάθλημα αρχίζει στις 18 Αυγούστου, ενώ στα φιλικά σκόραρε λίγο για τις ευκαιρίες που δημιούργησε (τελευταίο το 0-0 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στις 31/7).
Η Μπασακσεχίρ διαθέτει επιθετική νοοτροπία, ενώ βασίζεται περισσότερο στην προσωπική ενέργεια και λιγότερο στην ομαδική λειτουργία. Οι μονάδες της, ιδιαίτερα από τη μέση και μπροστά, είναι ποιοτικές, όσο και απρόβλεπτες. Πέραν των νεοαποκτηθέντων, δεσπόζουν οι Ρομπίνιο (Ε, 33/12 με Μπασακσεχίρ και Σίβασπορ) και Βίστσα (Μ, 34/13, 14 ασίστ). Δεν είναι διαθέσιμοι οι Επουρεάνου (Α, 22/2 πέρυσι), Ντεμίρ (Ε, 22/4 Σίβασπορ), Ναπολεόνι (Ε, 26/3), Πονκ (Α, 32/2 Άβες), Ερντίντς (Ε, 24/12 Αντάλιασπορ).
(4-2-3-1): Γκιουνόκ – Καϊσαρά, Σετζού, Τεκντεμίρ, Κλισί – Ινλέρ, Καχβετσί – Βίτσκα, Μοσορό, Ρομπίνιο – Γκούλντμπρατσεν
Olympiakos Pireus
Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το 1ο εμπόδιο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς μετά το (δύσκολο) 0-0 στην έδρα της Βικτόρια Πλζεν, «ξέσπασε» στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» (εύκολα 4-0, τα γκολ οι Γκιλέρμε 51′, Γκερέρο 70′, Ρέζνικ 73′ αυτογκόλ, Σεμέδο 82′). Ο τεχνικός Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε μία ομάδα διατεθειμένη να πιέσει ασφυκτικά, δίχως να δίνει δικαιώματα στην άμυνα. Δεν είναι τυχαίο το ότι κράτησε το μηδέν για 2ο συναπτό ευρωπαϊκό ματς. Πρόκειται για… παράσημο, καθώς το Κόπα Άφρικα και τα απρόοπτα προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στις θέσεις της άμυνας, ιδιαίτερα αυτές των στόπερ. Εξάλλου, η πρόκριση επί της τσεχικής ομάδας «κλείδωσε» τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για τους «ερυθρόλευκους», ενώ μπορεί η Μπασακσεχίρ να είναι σαφώς πιο ποιοτική ομάδα σε σύγκριση με την Πλζεν, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει στις 24/8, μόλις μία εβδομάδα μετά το τουρκικό, οπότε δεν τίθεται θέμα σοβαρής διαφοράς στον τομέα της ετοιμότητας. Συνοψίζοντας, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ανακατατάξεις στη λίστα του Ολυμπιακού. Εκτός οι Μπα (Α, 29/1 Αζαξιό, έπαιξε στο 1ο ματς με την Πλζεν), Ντουρμισάι (Ε, 27/6 Πανιώνιος), Τζολάκης (Τ.), μέσα οι Σισέ (Α, 19/1), Σουντανί (Ε, 6/2 Νότιγχαμ), Αλέν (Τ, 13/0 Ντιζόν). Τραυματίες οι Φορτούνης (Μ, 28/12, αρχηγός), Χριστοδουλόπουλος (Μ, 17/4), αμφίβολος ο Αβ. Παπαδόπουλος (Α, 2/0 πέρυσι, έπαιξε στο 1ο ματς με την Πλζεν), εκτός ο Κούτρης (Α, 17/0), που έχει τεθεί προς πώληση. Θέση βασικού διεκδικεί ο Καμαρά (αν προτιμηθεί το 4-3-3).
(4-2-3-1): Σα – Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας – Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης – Βαλμπουενά, Μασούρας (Καμαρά), Ποντένσε – Γκερέρο
Εκτίμηση
Η Μπασακσεχίρ θα δημιουργήσει περισσότερο, βγάζει πολλούς παίκτες στην επίθεση και έχει γρήγορους συνδυασμούς. Ο Ολυμπιακός, όμως, έδειξε στα φιλικά και στη ρεβάνς με την Πλζεν ότι είναι «κίνδυνος – θάνατος» στις στατικές φάσεις και μπορεί να βρει το γκολ… ανέξοδα. Ως εκ τούτου, θα καταφύγουμε στη λογική του να σκοράρουν αμφότερες οι ομάδες.

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!