Σαν σήμερα 05/06/2005 ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία…

05/06/2005

Ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου, 66χρονος Γκι Ρου, έπειτα από 44 (!) χρόνια στον πάγκο της Οσέρ ανακοινώνει και επίσημα την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μία μέρα μετά από την κατάκτηση του Κυπέλλου (2-1 την Σεντάν στον τελικό στο Stade de France) για τέταρτη φορά στην ιστορία της γαλλικής ομάδας, Ο Ρου ανέλαβε την Οσέρ το 1961 και την οδήγησε στο νταμπλ το 1996.

Ο άνθρωπος που έμεινε για 44 χρόνια στον πάγκο της Οσέρ!
Κάποτε μια μικρή, παντελώς άγνωστη ομάδα της Βουργουνδίας, έψαχνε προπονητή. Ο τότε 22χρονος Γκι Ρου, απέστειλε γραπτά την αίτησή του. Μέσα σε αυτή έγραφε ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα γι’ αυτή τη δουλειά, ακόμα και να κόβει ξύλα.

Ο 22χρονος Ρου θα άλλαζε για πάντα την Οσέρ
Image result for γκι ρου Î¿ÏƒÎµÏΟ γεννημένος στην Αλσατία, αλλά μεγαλωμένος στην περιοχή της μικρής πόλης Οσέρ, Γκι Ρου δεν είχε καμία προπονητική εμπειρία. Ήταν ποδοσφαιριστής που ποτέ δεν ξεχώρισε. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να αλλάξει καριέρα. Ο Ρου είχε μόλις επιστρέψει από την Αγγλία, όπου κατάφερε να παρακολουθήσει για περίπου ένα μήνα τις προπονήσεις της Κρίσταλ Πάλας (που ήταν στις πολύ χαμηλές κατηγορίες τότε). Αυτά ήταν όλα κι όλα τα προσόντα στο βιογραφικό του.

Ίσως όμως αυτό που μέτρησε παραπάνω ήταν ότι υποσχέθηκε πως θα έχει πάντα ισορροπημένο ισολογισμό, δεν θα ξόδευε τα χρήματα της ομάδας και κυρίως ότι ζητούσε τα λιγότερα χρήματα από τους άλλους υποψήφιους, μόλις 600 γαλλικά φράγκα τον μήνα.

Ο πρόεδρος Αμέλ κατέληξε στο Ρου και χωρίς να το ήξερε τότε, άλλαξε για πάντα την ιστορία ενός συλλόγου που πιθανότατα δεν θα ήξερε κανείς μας τώρα, μια που όταν ανέλαβε ο Ρου βρισκόταν στην 5η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, στα τοπικά της Βουργουνδίας.

Ο Ρου έγινε η Οσέρ
Ο Γκι Ρου δεν έγινε απλά ο προπονητής της Οσέρ, έγινε η ίδια η Οσέρ ξεπερνώντας παραδείγματα όπως του Ευγένιου Γκέραρντ και του Άλεξ Φέργκιουσον. Ο σύλλογος ήταν ουσιαστικά δικός του, αναλαμβάνοντας τα πάντα. Αρχικά πήγε ο ίδιος στους κτηνοτρόφους της περιοχής για να τους πείσει να κάνουν δωρεά την κοπριά τους για το χορτάρι των γηπέδων.

Ο αυστηρός έλεγχος στους παίκτες του
Έκανε πάντα τον έλεγχο για την εξωγηπεδική ζωή των παικτών του. Έφτιαξε το δικό του δίκτυο κατασκόπων που τον ενημέρωνε για κάθε παράπτωμα ποδοσφαιριστή.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο πιτσιρικάς Μπαζίλ Μπολί – που θα γινόταν ένας από τους σπουδαιότερους αμυντικούς στο γαλλικό πρωτάθλημα – έκανε…κοπάνες από τις εγκαταστάσεις της Οσέρ τις νύχτες, ο Γκι Ρου πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Ο Μπολί πήδηξε τα κάγκελα, αλλά βρήκε το παπί του κλειδωμένο με λουκέτο και τον κόουτς να κρατάει το κλειδί. Μάλιστα ο Μπολί για τιμωρία έπρεπε να πληρώσει από τον μισθό του, τα έξοδα για το λουκέτο.

Ήταν τέτοια η ενασχόληση του Γάλλου προπονητή με τους παίκτες, που η γαλλική κωμική σειρά «Les Guignols» με τις κούκλες τον παρουσίαζε σε επεισόδιο να βάζει τους ποδοσφαιριστές του για ύπνο και να τους σκεπάζει.

Ο αστικός μύθος, λέει, ότι έχει θεαθεί μεταμεσονύχτια να τραβάει παίκτες από το γιακά έξω από νυχτερινά κέντρα, ενώ τον έχουν δει χαράματα να είναι έξω από το σπίτι ποδοσφαιριστών και να βάζει τα χέρια στη μηχανή για να δει αν είναι ακόμα ζεστή ή να ελέγχει τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου.

Image result for γκι ρου

Η καταξίωση της άσημης Οσέρ
O Γκι Ρου δεν ήταν η πατρική φιγούρα. Όλοι μιλάνε για έναν μικρό… «δικτάτορα», ενώ κι οι εχθροί του μιλούν για έναν «τύραννο». Έτσι όμως, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια, ο Γκι Ρου κατάφερε να κοουτσάρει την Οσέρ για πάνω από 2000 αγώνες και να σπάσει κάθε ρεκόρ με 44 σεζόν στους πάγκους της ομάδας.

Από τα χέρια του βγήκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ερίκ Καντονά, Τζιμπρίλ Σισέ, Φιλίπ Μεξές, Λοράν Μπλαν, Μπαζίλ Μπολί. Ο Ρου ξεκίνησε το 1961 ως παίκτης-προπονητής, αλλά σύντομα αρκέστηκε μόνο στο δεύτερο.

Το 1979 η Οσέρ έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας (χάνοντας στην παράταση από την πρωταθλήτρια Ναντ), παρ’ ότι ομάδα Β’ εθνικής και την επόμενη σεζόν ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Λιγκ 1.

Κατέκτησε 4 κύπελλα Γαλλίας, 1 Ιντερτότο και έφτασε στην μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της το 1995-96 όταν και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα νταμπλ στην ιστορία της. Με παίκτες όπως οι Μπλαν, Ταρίμπο Γουέστ, Γκιβάρς, Ντανζού, Λαμουσί και Μαρτάν.

Είχε όμως και ευρωπαϊκές πορείες με μεγάλες νίκες απέναντι σε ομάδες όπως η Μίλαν ή αργότερα ο Άγιαξ του Φαν Χαλ, τον οποίο και απέκλεισε για να φτάσει στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ και να χάσει στα πέναλτι από τη Ντόρντμουντ.

Ο Ρου γνωρίζοντας ότι η Οσέρ δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί πλούσιες ομάδες είχε αποφασίσει η ομάδα να επενδύει στις Ακαδημίες. Αυτό έκανε όταν το 1980 κέρδισε την άνοδο στη Λιγκ 1. Αντί η ομάδα να κάνει μεταγραφές, έριξε όλα τα χρήματα στις υποδομές.

Επική διαφήμιση με τον Γκι Ρου να αναλαμβάνει παίκτη, να τον γυμνάζει, να του μαγειρεύει και στο τέλος να του χαλάει το…φλέρτ!

Με τον Τζιμπρίλ Σισέ
Ο Φιντέλ Κάστρο ήθελε να του χαρίσει ένα…νησί!
Σε ένα ταξίδι του Ρου στην Κούβα το 1993 για διακοπές, η αστυνομία έκανε…ντού εκεί που κοιμόταν και του είπε να ντυθεί γιατί τον ήθελε ο… αρχηγός του κράτους, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Κάστρο δεν άντεχε να βλέπει τα παιδιά της χώρας να παίζουν μπέιζμπολ, ένα αμερικάνικο άθλημα. Ήθελε τα παιδιά να μάθουν ποδόσφαιρο, που είναι το άθλημα των «επαναστατών». Γι’ αυτό πρότεινε στο Ρου να αφήσει την Οσέρ και να μάθει μπάλα στη νεολαία της χώρας. Αντίτιμο; Αν σε δυο χρόνια τα παιδιά ήξεραν να παίζουν ποδόσφαιρο αντί για μπέιζμπολ θα του χάριζε ένα νησί!

Βίντεο: Ο Ρου σύμφωνα με τα λεγόμενά του αρνήθηκε, πρότεινε να έρθει μετά από ένα χρόνο για να διδάξει προπονητές, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ρου το παγκόσμιο φαινόμενο!
Ήταν γνωστός τσιγκούνης, αφού λέγεται ότι καλούσε δημοσιογράφους για δείπνο και στο τέλος τους έλεγε: «Η εφημερίδα σου τα πάει καλά, πουλάει αρκετά» για να πληρώσουν αυτοί. Έχει παίξει σε πολλές διαφημίσεις με σλόγκαν «Για να το αγοράζει αυτό ο Ρου, θα είναι ευκαιρία», ενώ το «Football Manager» κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1993 ως Γκι Ρου Μάνατζερ προς τιμήν του.

Η προσωπικότητά του ξεφεύγει από το αθλητικό. Πολλοί λένε, ότι αν θέλει κάποιος να βγει δήμαρχος στην Οσέρ πρέπει να έχει τον Ρου μαζί του. Ο Σιράκ του έστελνε κάρτες τα Χριστούγεννα, ο Ζοσπέν ήταν φίλος του από τον στρατό, ενώ λέγεται ότι οι υπουργοί του Μιτεράν δεν έβρισκαν τον Πρόεδρο ποτέ, ενώ αν έπαιρνε ο Γκι Ρου, ο Φρανσουά το σήκωνε αμέσως.

Η φυγή από την Οσέρ και η…σύνταξη από τους πάγκους
Ο Γκι Ρου ήταν προπονητής της Οσέρ από το 1961 μέχρι το 2005. Με δύο μικρές διακοπές, μία όταν πήγε στρατό και μία πολύ αργότερα όταν αποφάσισε να γίνει τεχνικός διευθυντής, αλλά πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να γυρίσει στους πάγκους της Οσέρ.

Τελικά εγκατέλειψε την ομάδα με τον δικό του τρόπο, φεύγοντας σαν νικητής, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου το 2005 (δυο χρόνια πριν το είχε κατακτήσει και πάλι, με μια καταπληκτική ομάδα με Σισέ, Μεξές, Καπό, Φαντιγκά απέναντι στην ΠΣΖ του Ροναλντίνιο).

Ο Ρου έκανε ένα αποτυχημένο πέρασμα από τη Λανς δυο χρόνια αργότερα, όταν υπέγραψε διετές συμβόλαιο, αλλά έμεινε μόλις για 4 ματς και μετά έφυγε.

«Ατακαδόρος» Ρού
Ο Ρου συνεχίζει να αφήνει…ατάκες. Ήρθε σε δημόσια κόντρα με τον Ζαν Πιερ Παπέν, όταν το όνομα του τελευταίου ακούστηκε για τον πάγκο της Οσέρ. Ο Ρου δεν ενέκρινε την επιλογή και μίλησε υποτιμητικά για τον παλιό επιθετικό.

Άλλο σχόλιο που ξεσήκωσε αντιδράσεις ήταν στο Euro 2016 όταν είπε ότι ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες αποκλείεται να είναι 18 και πρέπει να είναι 23 με 24.

Γκι Ρου…ένα μεγάλο ευχαριστώ
Παράλληλα, η Οσέρ άντεξε επτά χρόνια μετά την φυγή του Γκι Ρου και το 2012 υποβιβάστηκε.
Ήταν ένας προπονητής της παλιάς σχολής, με ένα αντιαισθητικό σκουφί. Το απόλυτο στερεότυπο του Γάλλου επαρχιώτη, που κατάφερε όχι απλά να επιβιώσει στο ποδόσφαιρο, αλλά να αφήσει μια τεράστια κληρονομιά στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

«Δεν είναι εύκολο να τα καταφέρεις για 44 χρόνια σε μια μικρή πόλη 40.000 κατοίκων, αν δεν έχεις τηλεοπτικό κανάλι, εργοστάσιο αυτοκινήτων ή δεν είσαι πρίγκιπας».
– Γκι Ρου

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!